Gyproc plafond plaatsen?

Ontdek de scherpe prijzen van gyproc plafonds.

Gyproc plafond

Verlaagd plafond of het plafond van de zolder netjes afwerken? Met een gyproc plafond is dit geen probleem! Een gyproc plafond wordt rechtstreeks aangebracht op de bovenliggende structuur, met metal studs of met een lichtmetalen of houten profiel. Na het plaatsen werkt een specialist het netjes af voor een naadloos resultaat. Ook de plaatsing van lichtpunten of inbouwspots is een mogelijkheid.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor een handig overzicht van alle mogelijkheden voor de montage van een verlaagd plafond. Wist u dat er verschillende methodes zijn voor de plaatsing van valse plafonds? We geven u ook meer informatie over de gemiddelde prijzen en u hoe bespaart op de totaalprijs.

Gyproc plafond, de prijs per m²

De prijs per vierkante meter voor het bevestigen van een vals plafond ligt gemiddeld tussen de €55,- tot €70,-.

De kostprijs wordt onder andere beïnvloed door het plafondoppervlak en het systeem dat er gebruikt wordt. Een rechtstreekse plaatsing op de bovenliggende plafondstructuur is eenvoudiger dan de plaatsing van een frame. De kosten zijn dan vaak lager.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs?

De totaalprijs is naast de plaatsingsmethode en het oppervlakte ook nog afhankelijk van de arbeidskosten van de plaatser en het overige materiaal wat er nodig is. Bijvoorbeeld de hoeveelheid profiellijsten, isolerend materiaal en de afwerking.

Tabel: gyproc plafond prijs

Soort gyproc plafond Omschrijving Gemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)*
Afgehangen plafond Wordt rechtstreeks bevestigd aan de bovenliggende structuur. €55,- tot €70,-
Vrijdragend plafond Wordt aan de muren bevestigd. Los van bovenliggende structuur. €55,- tot €70,-

* Let op: dit is een gemiddelde prijs. Vraag daarom vrijblijvende prijsoffertes aan om specifieke offertes te ontvangen.

gyproc plafond

Welk type gyproc plafond?

Er zijn twee verschillende methodes om een vals plafond aan te brengen, namelijk een afgehangen- of een vrijdragend plafond met metal stud. Meestal wordt er gekozen voor een afgehangen plafondstructuur. De platen worden dan rechtstreeks op de bovenliggende structuur aangebracht, wat zorgt voor een zeer stevig resultaat. Bovendien is dit plafondtype ook geschikt voor het afwerken of verlagen van een schuin plafond. De dikte van een plafondplaat ligt tussen de 1 tot 3 centimeter.

Een vrijdragend plafond kan alleen in kleine ruimtes. De maximale overspanning, de afstand die overbrugd moet worden, is voor dit type vijf meter. Beide plaatsingsmethodes zijn geschikt voor het verlagen en isoleren van plafonds. Lees in dit pdf-bestand van Saint-Gobain meer over de plafondsystemen.

afgehangen gyproc plafond

Afgehangen plafond

Bij een afgehangen plafond worden de plafondplaten rechtstreeks op de plafondstructuur geplaatst. Bijvoorbeeld op de houten balken of kepers. Belangrijk hierbij is dat deze bovenliggende structuur waterpas moet zijn. De platen worden meestal in dezelfde richting als de houten balken geplaatst. Wanneer het plafond echter niet waterpas is, is een haakse plaatsing echter geschikter. Voor een schuin plafond worden er vaak houten latten aangebracht. Deze houten latten hebben een maximale afstand van 60 centimeter voor een stabiel resultaat.

Is de bovenliggende structuur niet sterk genoeg of zijn er veel hoogteverschillen? Kies dan voor een PlaGyp-systeem. Voordelen van afgehangen plafonds is dat ze geschikt zijn voor het overbruggen van grote overspanningen en voor het aanbrengen van isolatie. Het kost gemiddeld €55,- tot €70,- per m².

PlaGyp plafond

Een PlaGyp-plafond is zeer geschikt wanneer de bestaande plafondstructuur niet waterpas is, of niet sterk genoeg is om platen op te bevestigen. Het systeem bestaat uit lichtmetalen rand- en plafondprofielen. Met speciale verbindingsstukken wordt er een metalen raamwerk op het plafond geplaatst. Voordeel van het gebruik van het PlaGyp-systeem ten opzichte van een vrijdragend plafond is dat dit systeem zeer sterk en stabiel is. Dit komt omdat het PlaGyp-profiel zowel op de wand als op het plafond wordt bevestigd. Hierdoor zakt het PlaGyp-frame niet door, door het gewicht van de plafondplaten.

Is een PlaGyp plafond hetzelfde als een vrijdragend plafond?

Nee, dit is niet hetzelfde. Het PlaGyp-systeem wordt namelijk op de bovenliggende structuur aangebracht. Een vrijdragend plafond wordt niet vastgemaakt op de bestaande plafondstructuur, maar alleen op de wanden rondom.

plagyp plafond

Hoe werkt het plaatsen van een gyproc PlaGyp plafond?

De specialist tekent eerst de hoogte van het nieuwe plafond af. Daarna plaatst de vakman randprofielen van het PlaGyp-systeem op de wanden rondom het plafond. Het lange been van het profiel is naar boven gericht, zodat daarna de plafondhangers aangebracht kunnen worden. De plafondprofielen worden in de plafondhangers vastgeklikt en vastgemaakt aan het hout of beton van het plafond. Vervolgens plaatst de vakman de plafondplaten met een dikte van ongeveer 1 centimeter in het raamwerk.

Vrijdragend plafond

Een vrijdragend plafond wordt aangebracht met metal studs. Metal studs zijn lichtmetalen profielen. Het metalen profiel wordt vastgemaakt aan de muren en is dus helemaal los van het plafond. Voordeel van deze methode is dat het instabiliteit van de bovenliggende structuur niet van invloed is op het uiteindelijke resultaat. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €55,- tot €70,- per m².

Waarom is een grote overspanning niet mogelijk?

Deze plaatsingsmethode alleen geschikt voor overspanningen, de afstand, kleiner dan vijf meter. Bij grotere overspanningen kan het plafond gaan doorbuigen door het gewicht van de gisplaten. Alleen wanneer het mogelijk is om het frame op een aantal punten te bevestigen aan het hout of beton van het plafond is een grotere overspanning een optie.

Metal studs

Metal studs worden gemaakt van metaal, verzinkt staal, en zijn licht en sterk. Het frame heeft een hoogte van vijf centimeter en elke profiellijst is verkrijgbaar in verschillende lengtes. De vakman snijdt ze op maat wanneer dit nodig is. Voor de verticale profiellijsten worden MSV-profielen gebruikt, ook wel ene C-profiel of staander genoemd. MSH-profielen, met een U-profiel, worden gebruikt voor de horizontale lijsten. Deze worden ook wel liggers genoemd.

Voor het monteren van SoundBlock-gipsplaten zijn er andere profielen nodig, namelijk met E-profiel. Dit profiel sluit de gipsplaten helemaal af voor een verbeterde geluidsisolatie.

gyproc metal stud plafond

Hoe werkt het plaatsen van een gyproc metal stud plafond?

De vakman plaatst eerst twee metal studs aan op de muren met speciale spijkerpluggen. Voor de horizontale studs gebruikt hij MSH-profielen en voor de verticale MSV-profielen. Vervolgens brengt hij de horizontale metal studs aan. Deze klemt hij vast in de randprofielen en monteert hij met teksschroeven. Daarna brengt hij op dezelfde manier de verticale metal studs aan. Tot slot plaatst de gyproc plaatser de beplating.

Gebogen gyproc plafond

Een gebogen gyproc plafond is alleen mogelijk met een speciaal flexibel metalen profiel. Voor gebogen plafonds wordt daarnaast gebruik gemaakt van buigzame platen. Deze zijn zeer dun, ongeveer 6 tot 10 millimeter, waardoor het mogelijk is om ze licht te buigen. Met het profiel en de speciale gyprocplaten zijn plafonds met een kromtestraal, de maat van de kromming, tot 500 millimeter mogelijk.

Een gebogen plafond is concaaf, hol, of convex, bol. De gyproc plaatser plaatst eerst het flexibele frame op het hout of beton. De gipsplaten worden dwars op het raamwerk geplaatst en vastgeschroefd. Voor het bevestigen gebruikt de vakman daarnaast nog ophangdraden, haken en veerklemmen.

Benieuwd naar de exacte prijs van een gyproc plafond?

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van meerdere plaatsers en bespaar!

Gyproc plafond in vochtige badkamer

Voor een verlaagd plafond in de badkamer worden speciale groene badkamerplafondplaten gebruikt. De badkamer is een vochtige ruimte, daarom zijn normale gyprocplaten niet geschikt. Gyprocplaten voor de badkamer bestaan uit een basis van gips met gerecycled karton eromheen. De platen zijn geïmpregneerd en nemen hierdoor geen water op. Deze waterbestendige platen zijn ook geschikt voor andere ruimtes dan de badkamer, bijvoorbeeld bij een zwembad.

Zijn de badkamerplaten helemaal waterdicht?

Deze speciale platen zijn vochtwerend, maar niet geheel waterdicht. De vakman werkt de platen altijd af, want het gyproc is niet bestand tegen spatwater. Met een waterdichte afwerking, zoals betegelen, stucwerk of schilderen, beschermt u de plafondplaten in de badkamer.

Gyproc plafond plaatsen op hout of beton?

Gyprocplaten kunt u eenvoudig op de houten balken van het plafond bevestigen door ze vast te schroeven. Belangrijk is dat de hart-of-hart afstand (afstand van het midden van de ene balk naar de andere balk) niet te groot is en dat de balken waterpas zijn. Nadeel is dat hout leeft en dat er door de werking soms scheurvorming optreedt. Dit voorkomt u door een frame aan te brengen.

Voor rechtstreekse plaatsing op beton worden de platen meestal vastgelijmd. Vastschroeven is dan minder geschikt, tenzij u een frame laat aanbrengen. Het PlaGyp D-systeem is geschikt voor plaatsing op een betonnen draagstructuur en het S-systeem voor plaatsing op houten balken.

Hoe een gyproc plafond op houten lattenrooster plaatsen?

Benieuwd naar de werkwijze? Bekijk dan de video.

gyproc plafond afwerken

Welke afwerking voor het gyproc plafond?

Voor het voegen van de naden en de schroefgaten wordt APA-joint of -mix en voegband gebruikt. Voegband wordt gemaakt van glasweefsel of papier. Ook de kopse voegen, de voegen rondom de wand, worden netjes opgevuld voor een naadloos resultaat. Het voegmiddel moet eerst drogen, voordat u het kunt laten schilderen of bepleisteren. Omdat de plafondplaten een zuigende werking hebben, is het verstandig om ze eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel of primer.

In de badkamer is de afwerking erg belangrijk voor de waterdichtheid van de gipsplaten. Bijvoorbeeld met vochtwerende verf. Wilt u verlichting zoals inbouwspots? Dit is geen probleem met gyproc.

gyproc plafond plaatser

Vergelijk gratis gyproc plafond offertes & bespaar!

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vals plafond aan te brengen, namelijk met een afgehangen of een vrijdragende structuur. Voor de montage van vrijdragende plafonds gebruikt de vakman metal studs, maar dit plafondsysteem is niet altijd mogelijk. Een afhangende plafonds zijn stabieler en ook geschikt voor grote overspanningen.

Schakel een specialist in voor het aanbrengen van een verlaagd plafond of een gyproc wand, dan bent u verzekerd van het beste resultaat. Bespaar eenvoudig op de kosten door offertes te vergelijken. Vul het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende prijsoffertes te ontvangen van specialisten uit de regio. Kies eenvoudig de beste vakman uit!