Overweegt u een gyproc wand?

Ontdek de scherpe prijzen van gyproc wanden.

Gyproc wanden

Wilt u de wanden van de zolder netjes afwerken of een nieuwe wand laten plaatsen? Plaats dan wanden van gyproc! Gyproc is eenvoudig te bewerken. Dit maakt het zelfs geschikt voor gebogen of schuine wanden. Er zijn verschillende manieren om een wand van gyproc aan te brengen, namelijk met een rechtstreekse plaatsing of met een frame.

Op deze pagina leest u meer over het wegwerken van lelijke wanden met gyproc, de plaatsing van een nieuwe wand en de gemiddelde prijs. Kies voor isolerende beplating om te besparen op de energiekosten. U voorkomt zo namelijk warmteverlies. Meer weten over de mogelijkheden van gyprocwerken? Lees dan snel verder.

Navigeer hieronder naar:

Gyproc wanden, de prijs per m² | Gyproc voorzetwand | Scheidingswand van gyproc | Gyproc schuine wand | Opbouw gyproc wand

Gyproc wanden: de prijs per m²

De plaatsing van een gyproc wanden kost gemiddeld tussen de €25,- en de €60,- per vierkante meter. De prijs is onder ander afhankelijk van het type wand dat u laat plaatsen.

Een voorzetwand is bijvoorbeeld goedkoper dan een scheidingswand. Voor scheidingswanden is namelijk een frame nodig, isolerend materiaal en de montage duurt langer. Daarom is de prijs iets hoger. Nieuwe voorzetwanden heeft u al vanaf €25,- per m² en scheidingswanden kosten gemiddeld tussen de €40,- en de €60,- per m².

Er zijn verschillende soorten gyprocplaten verkrijgbaar, bijvoorbeeld geluidswerende platen, badkamerplaten of gipsplaten die goed isoleren. Het type plaat is van invloed op de prijs. De totaalprijs wordt daarnaast nog beïnvloed door de afwerking. Denk hierbij aan betegelen, schilderen en behangen.

Is uw woning ouder dan tien jaar? Dan betaalt u het verlaagde btw-tarief van 6% over de gyprocwerken. Bekijk de website van Financiën.belgium voor meer informatie.

Tabel: wat kost een gyproc wand?

Type gyproc wand Omschrijving Gemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing)*
Gyproc scheidingswand Enkele wand (55mm profielen, 50mm isolatie) €40,- tot €45,-
Dubbele wand (2 gyprocplaten) €55,- tot €60,-
Gyproc voorzetwand Enkele wand (55mm profielen, 50mm isolatie) €25,- tot €30,-
Dubbele wand (2 gyprocplaten) €30,- tot €35,-

* Let op: dit is een gemiddelde prijs. Vraag daarom vrijblijvende prijsoffertes aan om specifieke offertes te ontvangen.

gyproc voorzetwanden

Gyproc voorzetwanden

Voorzetwanden zijn geschikt om beschadigde of lelijke muren mee af te werken, om leidingen en elektriciteitskabels weg te werken en voor het plaatsen van isolatie.

Een voorzetwand wordt rechtstreeks op de muur geplaatst of met een metalen of houten frame. Rechtstreekse plaatsing is alleen mogelijk wanneer de muur geïsoleerd is.

Daarnaast moet u eventuele vochtproblemen van tevoren laten oplossen, anders blijft dit probleem bestaan. Het vocht tast bovendien het materiaal aan. In de badkamer gebruikt de gyproc plaatser speciale vochtwerende gipsplaten. Deze kunt u ook laten betegelen.

Een enkele wand kost €25,- tot €30,- per vierkante meter.
Een dubbele wand is iets duurder, namelijk gemiddeld €30,- tot €35,- per m².

gyproc scheidingswanden

Scheidingswanden van gyproc

Gyproc leent zich ook uitstekend voor het maken van een scheidingswand. Bijvoorbeeld voor het creëren van een extra kamer op zolder of voor het opdelen van een grote ruimte. Voor de montage van deze woningscheidende wanden gebruikt een gyproc plaatser een houten of metalen profiel. Zorg voor een goede isolatie met isolerende beplating of laat isolatiemateriaal in het frame aanbrengen. Voor meer stevigheid is het verstandig om dubbele beplating aan te brengen. Dit is ook bevorderlijk voor het isoleren, zowel voor warmte- als voor geluidsisolatie. De gipsplaten worden tegen het frame geplaatst. Met flexibele profielen en buigzame gyprocplaten zijn ook gebogen scheidingswanden mogelijk.

Een enkele wand kost tussen de €40,- en de €45,- per m²
Bij een dubbele wand moet u rekening houden met een prijs tussen de €55,- en de €60,- per m².

Benieuwd naar de exacte prijzen van gyproc wanden?

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van meerdere plaatsers en bespaar!

gyproc schuine wanden

Gyproc schuine wanden

Wilt u een nieuwe wanden plaatsen voor een kamer op de zolder en heeft de zolder een schuin dak? Ook dan is gyproc zeer geschikt.

De vakman plaatst eerst het frame. Hiervoor plaatst hij eerst de liggers op de ondergrond en het plafond met schroeven (voor hout) of spijkerpluggen (voor beton). Vervolgens plaatst de plaatser de staanders. Daarna zaagt de vakman de gipsplaten op maat en zaagt hij meteen eventuele gaten voor lichtschakelaars en stopcontacten in de gipsplaat. Tot slot monteert de vakman de wandplaten tegen het profiel en werkt hij alles netjes af.

opbouw gyproc wand

Opbouw gyproc wand

Voorzetwanden worden meestal opgebouwd met een houten of metalen frame. Het frame wordt op de muur aangebracht. De verticale staanders worden geplaatst met een hart-op-hard afstand, de afstand van het middel van ene balk naar het midden van de volgende balk, is maximaal 60 centimeter. Tussen de staanders brengt de gyproc plaatser isolerend materiaal aan. Dit is niet nodig bij gebruik van isolerende beplating.

Scheidingswanden bestaan uit een frame met isolerend materiaal en aan beide zijdes gisplaten. Een gipsplaat is gemaakt van een basis van gips, brandwerend materiaal en een papieren laag.

Hout of metal studs?

Voor het maken van een nieuwe wand wordt een profiel van hout of metaal opgebouwd. Meestal wordt er gebruik gemaakt van metal studs.

Metal studs zijn namelijk eenvoudig op te bouwen, zijn lichter en dunner en zeer stabiel.

Hout is een natuurproduct en kan gaan werken. Het zet bijvoorbeeld uit door temperatuurverschillen. Hierdoor kunnen de gipsplaten gaan barsten. Dit probleem heeft u niet met metal studs.

Hout is echter weer zeer geschikt voor hoge wanden. Het metaal kan bij hoge wanden namelijk licht gaan doorbuigen, omdat het dan niet sterk genoeg is.

Gyproc wanden met isolatie

Er zijn speciale isolerende gisplaten. Hierbij is isolerend materiaal aangebracht op de achterkant van de beplating. Een andere optie is om apart materiaal aan te brengen om te isoleren. Denk aan minerale wol, zoals glaswol en steenwol, of isolatieplaten van PIR, PUR en XPS. De isolatiewaarde is afhankelijk van het isolatiemateriaal en de dikte.

Geluidswerende wandplaten?

Voor een woningsscheidende wand met een goede akoestische isolatie is het verstandig om te kiezen voor een geluidswerende dubbelwandige constructie waarbij de skeletten akoestisch van elkaar gescheiden zijn. Dan worden de trillingen van het geluid niet doorgegeven.

Gyproc wanden met deur?

De vakman meet eerst de plek van de deur uit. De grootte van de opening wordt bepaald door de breedte van de deur en de dikte van het deurkozijn. De vloerprofiellijst wordt onderbroken op de plaats van de deur. Vervolgens plaatst hij de verticale profielen met de rugzijde naar de deuropening. Deze worden profiellijsten worden vastgezet met een teksschroef. Daarna plaatst de gyproc plaatser de horizontale lat boven de deur, het linteel.

Tegen de latten wordt vervolgens het kozijn geplaatst. De gipsplaten worden na de plaatsing ingesneden op de plek van de deur met een handzaag.

gyproc wanden met deur

Afwerken van gyproc wanden

Eerst plakt de vakman alle naden af met zelfklevend band, ook wel wapeningsband genoemd. Dit voorkomt scheurvorming. Hij vult alle schroefgaten met APA-joint of APA-mix met een plamuurmes. Voor het vullen van de naden gebruikt hij hetzelfde voegmiddel en een stucspaan. Na het voegen moet het middel goed drogen. De gyproc plaatser schuur het daarna nog voor een gladder resultaat.

Na de droogtijd kunt u de wand schilderen, behangen of zelfs betegelen. Wel is het verstandig om het eerst te laten behandelen met een primer of voorstrijkmiddel. De gipsplaten hebben namelijk een zuigende werking.

Gyproc wand plaatsen

Met een gyproc wand werkt u eenvoudig een lelijke wand weg of plaatst u een nieuwe muur in uw woning. Ook een schuine wand is een mogelijkheid, net als het montage van een deur in de muur.

Schakel een specialist in voor een mooi resultaat. U bent verzekerd van een egale wand. Bovendien plaatst de specialist vakkundig deuren, lichtschakelaars en stopcontacten in de muur.

gyproc wanden plaatsen

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u een nieuwe wanden laten plaatsen? Schakel een vakman in voor het monteren van gyproc. Platen van gyproc zijn eenvoudig te bewerken. Lelijke muren, elektriciteitskabels worden mooi weggewerkt de vakman plaatst moeiteloos een compleet nieuwe wand. Bijvoorbeeld om een nieuwe kamer te creëren op de zolder.

Besparen op de kosten?

Dat doet u eenvoudig door offertes te vergelijken. Bovendien is het kiezen van een specialist ook heel eenvoudig! Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit de omgeving. Bespaar tot wel 40%.