verlaagd plafond

Verlaagd plafond

In nieuwbouwwoningen is de standaard hoogte van de kamers 2,6 meter. Dit is vrij hoog, wat ruimte biedt voor een verlaagd, vals plafond. Dit is niet alleen een handige manier om leidingen weg te werken, maar biedt ook ruimte voor isolatie of inbouwspots. Wilt u uw plafondplaten in uw badkamer, keuken of woonkamer zelf verlaagd plaatsen? Dan helpen wij u op deze pagina op weg met behulp van het onderstaand stappenplan. Ziet u het niet zitten en bent u op zoek naar een vakman die een vals plafond in uw badkamer kan plaatsen? Vul dan ons contactformulier in. U krijgt meerdere offerteopgaven van schrijnwerkers uit uw regio. Zo vergelijkt u zelf het aanbod van de verschillende specialisten.

Inbouwverlichting & isolatie

Er zitten verschillende soorten motivaties achter het verlagen van de plafondplaten. Indien verlaagd, is het een ideale manier om een spot te verwerken. Met een spot creëert u niet alleen directe verlichting, het is in combinatie met een dimmer ook een goede sfeerverlichting. Deze is bij uitstek geschikt voor de badkamer. Daarbij ziet een verlaagd of vals plafond er gewoon mooi en strak uit. In een verlaagd plafond isoleert u tevens gemakkelijk de vloer van de eerste verdieping. Door de lagere plafondpanelen is er ruimte voor isolatiemateriaal, zoals gyproc plafondplaten. Dit verhoogt het wooncomfort omdat u minder last heeft van lucht- en contactgeluiden van boven.

Mijn Klusser, netwerk van erkende klusbedrijven

Specialist op het gebied van schrijnwerk, elektra, loodgieterswerk, schilderwerk, pleisterwerken en dakwerken. Snelle service.

vals plafond

Soorten valse plafonds

Er bestaan verschillende soorten plafonds. Er zijn kant en klare plafondplaten of plafondpanelen verkrijgbaar. Deze brengt u eenvoudig aan en is er maar weinig afwerking nodig. Gyproc plafondplaten zijn ook een optie en ook deze zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen tussen demonteerbare gyproc platen, MDF of juist naadloze plafonds. Voor de verschillende ruimtes zijn verschillende plafondplaten nodig. In de badkamer, bijvoorbeeld, maakt u gebruik van waterdichte platen. De hoogte van een vals plafond hangt af van uw wensen. Verlaagd u om leidingen weg te werken? Dan is een paar centimeter voldoende. Wilt u een spot in de badkamer plaatsen, dan is daarvoor 15 centimeter vrije ruimte nodig.

verlaagd plafond plaatsen

Vals plafond plaatsen: stappenplan

Het plaatsen van een vals plafond in de woon- of badkamer is precisiewerk. Hierbij is het erg belangrijk dat de plafondplaten waterpas bevestigd worden. Een klein verschil in een vals plafondpaneel zorgt er voor dat de hele badkamer scheef lijkt te staan. Neem daarom alle tijd om het geheel goed uit te meten. Zorg ervoor dat u van tevoren de volgende soorten benodigdheden in huis hebt: een rolmaat, waterpas, handzaag, hamer, schroevendraaiers, accubooramachine, een potlood en goede werkhandschoenen. Uiteraard zult u ook nieuwe plafondplaten in huis moeten hebben. Wilt u in uw verlaagd plafond direct isolatiemateriaal of een spot aanbrengen? Dan heeft deze materialen logischerwijs ook nodig.

1: Bevestiging frame/lattenwerk

De eerste stap in het proces is de bevestiging van het frame of lattenwerk. Dit kan op twee soorten manieren geplaatst worden. Het frame kan verlaagd geplaatst worden, of het wordt direct tegen de oude plafondplaten geplaatst. Welke keuze de beste is, hangt af van de staat van de huidige plafondpanelen. Als het lattenwerk in de badkamer of andere ruimte bevestigd is, plaatst u hier de staanders op. Deze bepalen de hoogte van uw zwevend plafond. Meet vanaf de vloer, zodat u er zeker van bent dat alles gelijk loopt. Maak het uzelf gemakkelijk en gebruik een laser of draad om er zeker van te zijn dat het verlaagd plafond waterpas is. Na het plaatsen van de staanders, worden de muurlatten geplaatst. Hier wordt later het vals plafond aan bevestigd.

2: Isoleren

Voordat u de gyproc platen verlaagd plaatst, heeft u de mogelijkheid om isolatiemateriaal aan te brengen. Hier kunt u bij het plaatsen van de staanders al rekening mee houden. Vaak zijn isolatieplaten 60cm breed. Door de staanders om de 60 centimeter te plaatsen, hoeft het isolatiemateriaal niet meer op maat gezaagd te worden. Wilt u ook een spot inbouwen? Zorg er dan voor dat de spot niet tegen het isolatiemateriaal aanligt. Komt u er niet uit en bent u op zoek naar een vakman om een zwevend plafond te plaatsen? Vul dan ons contactformulier in, en vergelijk al snel meerdere aanbieders.

3: Bevestiging platen

Als het regelwerk bevestigd is, het isolatiemateriaal geplaatst en de spot in de badkamer of keuken geïnstalleerd is, kunt u beginnen met het verlaagd plaatsen van de gyproc platen. De gyproc plafondplaten worden één voor één geplaatst, beginnend bij de linkermuur. Gebruik gipsplaatschroeven en plaats deze 20 centimeter uit elkaar. Houd langs de muur rekening met 8 millimeter uitzetruimte. Wanneer u aan het einde bent gekomen van de eerste rij plafondplaten, zult u een van de platen op maat moeten zagen. Maak met een hobbymes een snede aan de zichtzijde en breek hem door. Gebruik de andere helft van de gyproc plaat als eerste paneel voor de tweede rij.

4: Afwerking

Als de plafondplaten inmiddels bevestigd zijn is het tijd voor de afwerking. Met een voegpasta en plamuurmes vult u de voegen van het vals plafond. Laat deze minimaal 24 uur drogen. Hierna kunt u eventueel een tweede laag toevoegen, of vlakschuren. Wilt u de kans op scheuren in uw verlaagd plafond verkleinen? Breng dan een wapening aan. Dit is een gaas dat u met voegpasta vastmaakt. Om de buitenste randen van het vals plafond af te werken brengt u hier een afwerklat aan. Zaag deze in de hoeken verstek, zodat de latten goed in elkaar overlopen. Als het geheel verlaagd is, kunt u beginnen met het schilder- of spuitwerk.

Prijs verlaagd plafond

Door het verlagen van uw plafondpanelen zelf te doen, bent u alleen de kosten van het materiaal kwijt. Hoeveel materiaal u nodig heeft, hangt van verschillende factoren af, maar gemiddeld genomen ligt de prijs van een vals plafond per vierkante meter tussen de €20,- en €30,-. Het plaatsen van een zwevend plafond is wel een tijdrovende klus. Heeft u niet de tijd of kennis om dit zelf uit te voeren? Dan biedt een schrijnwerker de uitkomst. De prijs voor het verlaagd laten plaatsen van gyproc platen ligt wel iets hoger, namelijk tussen de €40,- en €60,- per vierkante meter.

Besparen? Offertes vergelijken!

Een verlaagd of zwevend plafond is een uitstekende manier om een spot te plaatsen of de vloer van de bovenverdieping te isoleren. Wilt u spots in de badkamer en daarom een zwevend of vals plafond? Of heeft u verouderde plafondpanelen en bent u op zoek naar een manier om deze te bedekken? Zoals u hierboven heeft kunnen lezen verschilt het de prijs voor het verlagen van plafondplaten enorm per aanbieder. Daarom loont het altijd om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Weet u niet waar u moet beginnen? Vul dan ons contactformulier in. U krijgt dan offertes toegestuurd van maximaal 5 bedrijven uit uw regio, deze vergelijkt u vervolgens eenvoudig op zowel prijs als aanbod.

prijs verlaagd plafond