keukenblad plaatsen

Keukenblad plaatsen

Een keukenblad is onmisbaar in elke keuken. Bovendien bepalen het keukenblad en de keukenkastjes grotendeels de uitstraling van uw keuken. Door een oud aanrechtblad te vervangen steekt u uw keuken eenvoudig in een nieuw kleedje. Het vervangen en plaatsen van een aanrechtblad is voor de ervaren klusser niet heel moeilijk. Laat u het vervangen en plaatsen toch liever aan een vakman over? Mijn klusser is een netwerk van allround klusjesmannen. Bij ons vraagt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de klusjesman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Wij helpen u graag bij het vervangen of plaatsen van het werkblad in uw keuken! Zelf uw keukenblad plaatsen? Bekijk dan het uitgebreide stappenplan.

Welk type werkblad?

Werkbladen zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten materialen. U hebt bijvoorbeeld de keuze uit betonnen, eiken, of houten werkbladen. Een keukenblad van kunststof het meest populair omdat het zeer onderhoudsvriendelijk en in verhouding goedkoop is. Graniet is een natuursteen. Een keukenblad van graniet ziet er erg luxe uit. Graniet is keihard, snijvast, krasbestendig en hittebestendig. Een werkblad van composiet is een betaalbaarder alternatief voor graniet. Composiet wordt gemaakt van gemalen granietkorrels en kunststof. Een composiet werkblad is erg slijt- en kleurvast en bestand tegen krassen, zuren en extreme temperaturen. Tegenwoordig is een keukenblad van marmer zeer populair. Een keukenblad van marmer is erg mooi, zwaar en hard. Het is echter duur en het moet op maat gemaakt worden.

Waarom Mijn Klusser inschakelen?

Via Mijn Klusser vergelijkt u gratis meerdere schrijnwerkers bij u uit de buurt. Door te vergelijken bespaart u tot 30% op uw investering.

Mijn Klusser, netwerk van erkende klusbedrijven

Specialist op het gebied van schrijnwerk, elektra, loodgieterswerk, schilderwerk, pleisterwerken en dakwerken. Snelle service.

1: Keukenblad zagen

Het is mogelijk om uw keukenblad in de winkel op maat te laten zagen. Oneffenheden in uw muur kunnen er echter voor zorgen dat het werkblad niet goed aansluit. Indien uw op maat gezaagde keukenblad niet goed aansluit dan moet u zelf zagen. Leg het keukenblad op de keukenkasten en duw het keukenblad tegen de muur. Als de voorkant meer uitsteekt dan de onderkasten, dan zaagt u dit verschil af. Breng afplaktape aan op het werkblad en teken hierop de zaaglijn af. Dit zorgt ervoor dat het werkblad niet gaat afsplinteren. Maak gebruik van een cirkelzaag. Verwijder na het zagen de tape. Controleer opnieuw of het keukenblad goed aansluit.

werkblad vervangen

2: Spoelbak in keukenblad frezen

Bij het op maat laten maken van een werkblad is het mogelijk om de wasbak hierin te laten plaatsen. Als dit niet is gedaan dan moet u zelf de spoelbak in het aanrechtblad frezen. Leg de spoelbak omgedraaid op de goede plek op het aanrechtblad en teken de contouren af. Houd een afstand van minstens 7cm tussen de spoelbak en de voorkant van het blad. Boor in elke hoek een gat en zet hier de decoupeerzaag in. Zaag voorzichtig van boorgat naar boorgat. Breng afdichtingsmateriaal zoals siliconenkit aan op de zaagvlakken voordat u de spoelbak gaat plaatsen. Dit voorkomt het binnendringen van vocht. Daarnaast ontstaat er dan geen schimmelvorming in de randjes.

spoelbak

3: Keukenwerkbladen verbinden

Vervolgens kunt u de keukenwerkbladen met elkaar verbinden met behulp van koppelbouten. Leg de platen omgedraaid op de grond. Een hoekverbinding van twee keukenbladen met een rechte rand gaat heel eenvoudig. Boor in beide aanrechtbladen een opening, recht tegenover elkaar, met behulp van een scharnierfrees. Maak een gleuf tussen de openingen in de verschillende werkbladen. Hier wordt de koppelbout in geplaatst. Doe houtlijm op de zijkant van werkblad 1 en schuif dit tegen werkblad 2 aan. Draai vervolgens van onderen de koppelbouten af met een steeksleutel. Trek beide aanrechtbladen strak tegen elkaar aan. Laat de lijm uitharden, hierna gaat u verder met het plaatsen van de keukenwerkbladen.

4: Montage en afwerking

Leg met twee personen het keukenwerkblad op de onderkastjes. Zet het aanrechtblad vast met hoekijzers en bolkopschroeven. Let er goed op dat de schroeven niet te hard zijn. Een spanklem houdt het keukenblad op zijn plaats. Na de montage begint u met de afwerking. Bij een keukenblad van kunststof brengt u laminaatstrips op de randen aan. Een aanrechtblad van kunststeen en hout kunt u gladschuren. Een houten werkblad moet tevens vaak behandeld worden met olie. Vervolgens kit u de aansluiting van het keukenwerkblad en de muur af met siliconenkit. Tot slot kunt u de kookplaat, spoelbak en mengkraan plaatsen. Kit ook deze aansluitingen af met goede siliconenkit.

keukenblad vervangen

Onderhoud van keukenblad

Na het vervangen en plaatsen van een nieuw keukenblad is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Een ontvetter is onmisbaar in uw keuken, ongeacht het materiaal waar het keukenwerkblad uit is gemaakt. Een zachte doek en ontvettende spray zijn geschikt voor vrijwel elke soort keuken. Bij onderhoud aan een keukenwerkblad van kunststof is het mogelijk om een schuurspons te gebruiken. Onderhoud aan een keukenwerkblad van glas kan het beste met een vochtige doek worden gedaan. Een keukenwerkblad van graniet heeft weinig onderhoud nodig. Verwijder zuren en vet wel zo snel mogelijk om blijvende sporen te voorkomen. Een keukenwerkblad van composiet heeft tevens weinig onderhoud nodig. Dagelijks schoonmaken met een natte doek en milde zeepsop is voldoende.

Aanrechtblad vervangen of repareren?

Als het blad in een keuken beschadigd is dan hoeft deze nog niet direct vervangen te worden. Vervangen is alleen nodig wanneer herstellen of een repartie onmogelijk is. Kleine beschadigingen laten herstellen door een vakman kan prijzig zijn. Het is gelukkig mogelijk om beschadigingen als schuurplekken en brandplekken zelf te herstellen zonder het keukenblad te moeten demonteren. Na een reparatie kunt u het aanrechtblad direct weer gebruiken. Is uw werkblad van graniet doorgescheurd? Een reparatie en het herstellen van de scheur is vaak onmogelijk. In dit geval is het vervangen van het keukenblad beter in plaats van een reparatie. Kleine beschadigingen in composiet herstelt u eenvoudig met een composiet reparatieset.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het plaatsen van een (op maat gemaakte) keuken is voor een ervaren klusser niet erg moeilijk. Het is echter wel belangrijk dat de montage juist wordt gedaan. Laat u het vervangen, plaatsen of een reparatie van uw keukenwerkblad liever aan een vakman over? Of bent u benieuwd naar de kosten van het vervangen en plaatsen? Bij ons vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Wij helpen u graag bij het vervangen en plaatsen van uw keuken! Met vragen over onderhoud en het herstellen van beschadigingen bent u tevens van harte welkom.

aanrechtblad keuken