Zoekt u een specialist in muren bezetten?

Vraag gratis offertes aan, vergelijk en bespaar op de kosten!

Muur bezetten

Het zal in elk huis voorkomen: oneffenheden op een oude muur. Zelfs kleine oneffenheden kunnen veel irritatie opleveren. Bent u het helemaal zat? Laat dan uw oude muur of gevel bezetten. Hierbij worden oneffenheden weggewerkt. Dit geeft een strak resultaat. Als u de muren laat bepleisteren is sierpleister ook een optie. Bent u een ervaren klusser en ziet u het bezetten van uw muur als een leuke uitdaging? Volg dan ons onderstaand ‘doe-het-zelf’ stappenplan. Komt u er desondanks niet uit?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan tot 5 gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit uw regio. Vergelijk deze met elkaar zodat u er zeker van bent dat u een specialist kiest die bij uw klus past.

Binnen of buitenbepleistering?

Het bepleisteren van een oude muur gebeurt op zowel een binnen- als buitenmuur. Het bezetten van een binnen- en buitenmuur geeft niet alleen een gladde afwerking, maar regelt ook dat de gevel luchtdicht is. Iets wat uw wooncomfort zal verhogen. Voor een binnenmuur zijn vrijwel alle soorten pleister geschikt.

Voor het bepleisteren van een gevel of buitenmuur heeft u de keuze uit kunstharspleister en minerale buitenpleister. De eerste is met name geschikt voor nieuwbouwwoningen, omdat dit heel goed bestand is tegen weersinvloeden en geen water doorlaat. Met minerale buitenbepleistering wordt het vocht dat al in de oude muur zit gemakkelijk afgevoerd. Daarom dit juist beter geschikt bij de gevel van een oudere woning.

muur bepleisteren

Pleistersoorten per vertrek

Zoals eerder al beschreven werd, is vrijwel elk type bepleistering geschikt om binnenmuren te bezetten. Toch zit er per vertrek verschil in de beste optie. Wilt u de woonkamer laten bepleisteren, dan heeft u hier de meeste mogelijkheden. Van spuitpleister tot sierpleister. Ook behang- of sausklaar pleisterwerk is mogelijk. Hierbij worden de oneffenheden netjes weggewerkt en saust- of behangt u er zelf nog overheen. In de badkamer zijn de opties wat beperkter. Dit gaat natuurlijk om een natte ruimte, dus de ondergrond moet goed bestand zijn tegen water. Tadelakt, betonstuc en terrastone zijn hiervoor de beste mogelijkheden. In de keuken wordt vaak betonstuc gebruikt. Dit is niet alleen watervast, maar ook brandwerend.

buitenmuur bepleisteren

Buitenmuur bezetten

Het bepleisteren van de gevel wordt veelal bij nieuwbouwwoningen gedaan omdat dit een modern resultaat geeft. Hoewel sierpleister op een buitenmuur geen optie is, is er een ruimte optie aan korrelgroottes en kleuren. Voor de gevel is bezetten met crepi een goede optie. Dit bestaat uit pleisterwerk met een wapeningsset. Dit voorkomt scheuren of barsten en met crepi is de gevel beter bestand tegen alle weersinvloeden. Voor de buitenmuur wordt ook nog wel eens cement gebruikt. Dit verstevigt de gevel. Er wordt vaak meer dan één laag cement aangebracht. Doordat het cement gekleurd kan worden, hoeft de u de buitenmuur niet nog eens te schilderen.

Muur bepleisteren: doe het zelf

Wilt u kosten besparen en zelf uw bezettingswerken doen? Met de juiste doe-het-zelf handleiding is dat niet erg ingewikkeld. Begin dan met het voorbehandelen van de ondergrond. Gaten moeten worden opgevuld en voor u gaat bezetten moet de ondergrond schoon zijn. Check ook even in welke mate de nieuwe of oude muur zuigt. Veeg hiervoor een blokkwast met water op de muren. Dit zou met ongeveer 5 minuten weggetrokken moeten zijn. Gaat dit veel sneller of juist langzamer? Behandel de muur dan met voorstrijk. Bepaal ook hoe dik het gyproc wordt. Wilt u het geheel afwerken met tegels? Dan moet het minimaal 10mm dik zijn.

oude muur bezetten

1: Plaatsen geleiders en hoekbeschermers

Als beginner is het gelijkmatig aanbrengen van gyproc niet eenvoudig. Maak tijdens het bezetten daarom gebruik van geleiders. Dit zijn metalen latten die u met klodders gipspleister om de 60 centimeter aan de oude muur bevestigd. Zo hoeft u enkel de oppervlaktes tussen de geleiders op te vullen. In plaats van de geleiders kunt u ook houten latten tegen de muur plaatsen. Houd er dan rekening mee dat deze de dikte hebben van uw beoogde pleisterwerk. Net als geleiders komen ook hoekbeschermers van pas bij uw bezettingswerken. Deze plaatst u op hoeken. Dit creëert een strakke punt en zorgt ervoor dat het gyproc of sierpleister goed blijft zitten. De geleiders en hoekbeschermers hoeven niet verwijderd te worden.

2: Gips aanmaken & aanbrengen

Om het gips aan te maken heeft u een grote metselkuip nodig en de juiste hoeveelheid gips en water. Houd hiervoor de verhoudingen aan die vermeld staan op de verpakking. Deze kunnen namelijk verschillen per merk. Laat het gips even rusten, en mix het vervolgens met een mortelmixer tot een egale massa. Gebruik een spaan om het gyproc gelijkmatig aan te brengen. Werk van beneden naar boven, en gebruik een lat om alles glad te strijken. Als u nog ergens gaten tegenkomt dan vult u dit opnieuw aan, en strijkt u het geheel nogmaals glad met de lat. Neem hiervoor uw tijd. Hoe gladder, hoe strakker het resultaat.

3: Optioneel: wapening aanbrengen

Met name in nieuwbouwwoningen is de kans op scheuren in de muur onvermijdelijk. Toch zijn bezettingswerken in de afgelopen jaren verbeterd en is het aanbrengen van gyproc of sierpleister een goede optie in uw nieuwbouwwoning. Sterker nog: sierpleister is eenvoudig bij te werken in het geval van een scheur. Omdat voorkomen beter is dan genezen, kunt u tijdens het bezetten van uw muur een wapening aanbrengen. Breng dan een deel van het gyproc aan, en duw het net hier voorzichtig in. Indien nodig kunt u deze stap tot 3 keer herhalen. Gaat het om een buitenmuur en brengt u direct isolatie aan? Dan vangt dit de grootste klappen op, en is er maar één laag wapening nodig.

4: Afwerking

Als het gyproc gelijkmatig verdeeld is, laat het dan goed drogen. Gebruik een spackmes om het nogmaals glad te strijken, en herhaal deze stap. Als het gyproc helemaal goed gedroogd is, kan het verder afgewerkt worden. Dit hangt af van het soort gips dat u hebt gebruikt. In het geval van behangklaar gips kunt u het nu gaan behangen, en in het geval van sausklaar gips kunt u het gaan sausen. Heeft u niet de tijd of zin om zelf uw binnen- of buitenmuur te bepleisteren? Laat uw oude muur of gevel dan bezetten door een vakman. Vul ons contactformulier in voor meerdere offertes.

Kostprijs muren bepleisteren

Indien u uw oude muur wilt laten bepleisteren, vraagt u zich nu waarschijnlijk één ding af: wat is de kostprijs? Dit is afhankelijk van het oppervlak en de methode van bezetten. Laat u de muren behang- of sausklaar bezetten? Dan bent u inclusief montage ongeveer €7,- tot €24,- kwijt. Voor sierpleister ligt de kostprijs een stuk hoger, namelijk tussen de €15,- en €80,- per vierkante meer. Het laten bepleisteren van de binnenmuren is over het algemeen goedkoper dan het bezetten van uw gevel of buitenmuur. Gebruikt u cement bij het bepleisteren van uw gevel? Voor cement ligt de prijs per vierkante meter tussen de €25,- en €90,-.

Besparen op het bezetten van uw muren? Vergelijk gratis offertes!

Zoals u kunt lezen zit er een groot verschil in de kostprijs voor het bezetten of bepleisteren van muren. Elke aanbieder biedt een andere prijs, en daarom loont het altijd om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Wilt u scheuren in uw oude muur weg laten werken door het bepleisteren van de muur? Of wilt u een strakke gevel? Moeten uw bezettingswerken bijgewerkt worden of wilt u sierpleister aan laten brengen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U krijgt dan tot 5 gratis offertes toegestuurd van vakmannen uit uw regio. Vergelijk deze op prijs, aanbod en voorwaarden en kies zelf uw vakman! Ook voor chapewerken!

gevel bepleisteren